Aqua-web
by Jan Menčík
Úvod > Články > Ideální náplň...

Ideální náplň do Co2 kvasinkovače

Většina těch, co začínali s Co2 zvolila asi nejjednodušší, nejlevnější variantu dávkování a výroby Co2-KVASINKOVAČ. (Jeho výroba je popsána v jiném článku, taktéž zde na Aqua-webu). Problémem je hlavně stabilita a doba reakce. Rozhodl jsem se pokusem dokázat to, že i tak primitivní a levný zdroj Co2 jako je kvašení může být velmi účinné.

Můj pokus

Předmětem mého pokusu bylo zjistit, jaký poměr vody, cukru a kvasinek je nejlepší. Testoval jsem celkem 5 různých směsí. Nedělal jsem žádné extrémní mixy, vycházel jsem hlavně z typů ostatních akvaristů na různých fórech. Obecně by se dalo říci, že čím více vody, tím vám budou kvasinky déle žít, protože jejich "sebevražda"-otrava alkoholem, který produkují spolu s Co2 bude pomalá. Pro potřeby běžného akvaristy jsem testoval vše ve 2 litrových lahvích, při teplotě 23´C(pokojová teplota). To, jak můj test dopadl, si můžete prohlédnout v následující tabulce.

Číslo vzorku Doba reakce Množství kvasnic Množství cukru Množství vody Stabilita reakce
1 5 dní 3 kávové lžičky 200 gramů 0,75 litru prudká nestabilní reakce
2 7 dní 2,5 kávové lžičky 200 gramů 1 litr rychlý start, spíše prudčí reakce
3 10 dní 1 kávová lžička 150 gramů 1,2 litru stabilní, pomalý průběh i start
4 10 dní 1,5 kávové lžičky 220 gramů 1,2 litru stabilní
5 15(+3) dní 0,75 kávové lžičky 300 gramů 1,5 litru stabilní

Rozebrání výsledků a osobní doporučení

Jak je vidět, tak nejlépe ze všeho vyšel vzorek číslo 5: Složení bylo 1,5 litru vody, necelá kávová lžička sušených kvasinek a na špičku nože klasických kvasinek (rychlejší start reakce) a 300g cukru-takto to bublalo přesně 15 dnů - poslední 3 dny se reakce začala zpomalovat, ale stále stačila pro 100litrové akvárium. Nejhůře dopadla lahev číslo 1, kde byla následující směs: 0,75 litru vody 3 lžičky kvasinek a 200g cukru. Reakce byla velice prudká a do 4 dnů bylo prakticky po všem.

Já osobně používám směs číslo 5, bez přidání živých kvasinek na urychlení a po týdnu odleji půlku vody a dosypu hrnek cukru (cca 150g) a pak to jede dalších 14 dnů velice stabilně, ale to si každý asi pak vyzkouší sám. Předmětem pokusu bylo zjistit, která směs výdrží stabilně bublat dost dlouho, aby se kvasinkovač vyplatilo používat a byl alespoň trochu praktický.

Výhodou non-stop provozu je to, že nemusíte mít den odstávku na nové rozběhnutí. Navíc reakce je překvapivě stabilní.

Rada na závěr

Pro regulaci celého systému je velice dobré si vyrobit jehlový ventil ze zapalovače za 5Kč, návod je popsán na zde Jehlový ventil za 5Kč a 5 minut, je zde i video, jak to vše vyrobit. Já to mám hotové za 15minut i s vytvrdnutí lepidla.

Ještě poznamenám, že tento článek jsem publikoval i na webu Rybičky.net - to jen, kdyby mě někdo chtěl obvinit z plagiátorství ;-).

Vytvořil: Jan Menčík || Copyright 2012 || Poslední úpravy: 15/10/12